Rodzaje Martini i sposoby serwowania

Martini to jeden z najbardziej znanych alkoholi na świecie. Jest to marka jednej firmy, a nie konkretny rodzaj trunku. Ma słodko-gorzki smak, ponieważ jest zrobione z dwóch różnych napojów. Kiedy po raz pierwszy wynaleziono martini? Jak stało się tak popularne? Miesza się je czy wstrząsa? Jak przyrządzić drinka z martini w roli głównej?

Skąd się wzięło Martini

Na pomysł stworzenia martini wpadło dwóch włoskich kupców, Alexandro Marini i Luigi Rossi. Po wielu latach eksperymentów, w końcu stworzyli unikalny słodko-gorzki, ziołowy smak, który dziś znany jest na całym świecie. Jest on wynikiem połączenia wermutu, słodkiego i pikantnego wina turyńskiego, z ginem, staromodnym napojem z owoców jałowca. Wspólnie z partnerami otworzyli destylarnię. Po stworzeniu martini rose, zaczęli masowo rozlewać alkohol pod marką Martini. Był to czas, w którym Włosi zyskali światową popularność.

Martini, mimo że jest mieszanką wermutu, ginu i martini, uważane jest za nowoczesny wermut. Martini stało się jednak eponimem. Służy do oznaczania marki, a także określa konkretny rodzaj wermutu. Można go porównać do „pampersów”, czyli pieluch, lub „trampek”, czyli ogólnie pojętego obuwia sportowego. Martini, choć jest wermutem, dla laików wciąż jest uważane za osobny trunek. Zabieg ten przyczynił się do przywrócenia oryginalnej marki do świadomości ludzi na całym świecie.

Martini było częścią kontrkultury jeszcze przed II wojną światową. Był to popularny drink, który trafił na stoły artystów w latach 20. i 30. ubiegłego wieku. Dziś jest wykorzystywany w wielu nowoczesnych reklamach. Firma wspierała również różne wydarzenia muzyczne. Również arystokracja uwielbiała ten ziołowy trunek. Wszystkie europejskie dwory królewskie i dwór cesarski w Japonii zamawiały martini na swoje przyjęcia.

Mimo wielu zmian kulturowych, które nastąpiły po II wojnie światowej, popularność martini nie zmalała. Ten drink jest symbolem świetnej strategii marketingowej i lojalności artystów. Andy Warhol stworzył dla niego reklamy. James Bond, który prawie zawsze widziany jest z kieliszkiem martini i oliwką w ręku, jest jednym z najbardziej ikonicznych ambasadorów marki, mimo że jest fikcyjny. Nie ma znaczenia, czy Vespero Martini jest wstrząśnięte czy zmieszane. Ważne jest, aby wszystkie składniki zostały dokładnie wymieszać przed podaniem!

Rodzaje Martini

Istnieje co najwyżej dziesięć rodzajów Martini. Najpopularniejsze z nich wyróżniają się kolorami. Pierwszym rodzajem wermutu stworzonym przez Martini & Rosso jest Red Martini lub Rosso. Ma on piękny, głęboki różowy kolor, jest gorzki i mocny w nucie ziołowej. White Martini – Bianco – Ten popularny aperitif świetnie nadaje się do przystawek. Świetnie komponuje się z owocami morza, delikatnymi serami i zimnymi mięsami. Ma lekki waniliowy smak z ledwo wyczuwalnym smakiem ginu. Najlepiej smakuje z dużą ilością lodu. Przez Włochów często podawany jest w kieliszkach do wina.

Rosato – Rose Martini, pikantne połączenie białego i czerwonego wina, jest również znany jako. Ma wyrazisty smak, który czasem kojarzy się z grzanym winem. Martini Extra Dry to zupełnie inny smak. Smakuje bardziej jak gin niż wino. Choć nie poleca się go pić samego, to świetnie smakuje zmieszany z tonikiem. Można z niego przyrządzić koktajl podobny do „ginu z tonikiem”. Zawartość alkoholu jest jednak niższa.

Martini oferuje również linię z bąbelkami. Jedną z opcji jest Martini Brut. Dobrze łączy się z przystawkami. Chociaż na pierwszy rzut oka wygląda jak prosecco, to wino musujące jest o wiele bardziej intensywne i wytrawne niż to. Istnieją również wersje o nazwie „Rose” i „Asti”, które są odmianami szampana lub wina musującego.

Na sklepowych półkach od jakiegoś czasu króluje coraz modniejszy do jego picia Martini Fiero. Jest to pierwszy nowy wermut wyprodukowany przez oryginalną markę od prawie 40 lat. Ma pomarańczową barwę i charakterystyczny smak, który kojarzy się z włoskimi cytrusami. Używany jest również do koktajli z likierem Aperol, który od wielu lat jest podstawą wielu restauracji na południu Włoch. Fiero jest promowany przez markę oferującą martini z tonikiem. Warto spróbować go z tradycyjnymi dodatkami Aperolu – dzięki nim będzie wyjątkowo smaczny.

Podawanie Martini

Martini to jeden z tych drinków, które doczekały się stworzonych do niego kieliszków. Mają one szeroką czaszę przypominającą otwór tulipana i bardzo krótką nóżkę. Kieliszki do Martini są niewielkich rozmiarów, zazwyczaj o pojemności od 150 do 200 ml. Kieliszki te świetnie nadają się do tradycyjnych drinków z wermutem, takich jak Vesper Martini czy Brudny Harry. Aby zwiększyć jego 15%, martini dodaje się do wódki lub whisky.

Inną opcją jest podanie martini w kieliszkach do czerwonego wina. Koktajl można przygotować w dzbanku, tak aby wystarczyło go dla wszystkich. Kieliszki można wypełnić dużymi kostkami lodu lub plasterkami pomarańczy, grejpfrutów i mrożonymi winogronami. Fiero będzie się dobrze komponować z Bianco, a Bianco i Rosso z winogronami. Rosso lub Rossato dobrze komponuje się z owocami leśnymi. Picie go z kryształowego kieliszka to czysta przyjemność ze względu na niepowtarzalny kolor każdego rodzaju.

Martini i spritz lub tonik to najpopularniejsze koktajle. Nic dziwnego, że oryginalnym aromatem martini jest gin. Gin również doskonale smakuje z tymi drinkami. Mieszanie dowolnego rodzaju martini z wodą gazowaną to dobry pomysł dla tych, dla których słodycz wermutu jest zbyt mocna. Lepiej smakuje z bąbelkami niż bez dodatków lub z lodem. Ma wytrawny, ziołowy smak, który przypadnie do gustu tylko najbardziej wymagającym osobom. Dlatego zarówno producenci, jak i najlepsi barmani zalecają stosowanie go w koktajlach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here