Brytfanka – jaką kupić?

0
81

Brytfanka to bardzo przydatny przedmiot w każdej kuchni. Przyrządzone w niej potrawy są smaczne i aromatyczne. Można w niej przygotować mięso, warzywa, a nawet ciasto, również upieczony w niej chleb smakuje wybornie. Ogranicza również obecność tłuszczów w potrawach, co powoduje, że są o wiele zdrowsze. Suszenie, pieczenie, smażenie – w brytfance każdy proces gotowania jest możliwy. Już wiadomo, że warto ją mieć, ale jaką wybrać? Z pokrywką czy bez? Żeliwną, szklaną, a może ceramiczną? Sprawdź, jaką brytfanka spełni Twoje oczekiwania. 

Z jakiego materiału powstają brytfanki?

Pierwszą i chyba najdroższą opcją jest brytfanka żeliwna. Jest to bardzo ciężkie naczynie, w którym można przygotować pyszne dania. Występuje w kilku wielkościach, z pokrywką lub bez. Wielkość modeli wykonanych z żeliwa prezentuje klasyczny design. Nadaje się do przygotowania niemalże każdej potrawy. Wyjdą z niej smakowite mięsne smakołyki, jak i chleb czy zapiekanka warzywna.

Kolejna opcja to brytfanka ceramiczna, która jest polecana osobom z alergiami. Ceramika jest neutralna dla żywności.  Bardzo łatwo się ją myje. Wymaga używania delikatnych narzędzi. Wśród ceramicznych brytfanek można spotkać bardzo fantazyjne modele, które będą pięknie prezentowały się na stole.

Brytfanki szklane również mają wielu fanów. Szkoło jest surowcem w 100% ekologicznym. Nie pochłania zapachów, łatwo się czyści, a ich niewątpliwą zaletą jest uwidocznienie potrawy w całej okazałości.

Brytfanki ze stali nierdzewnej są bardzo popularne i tanie. Do tego są dość lekkie. Często korzysta się z nich w lokalach gastronomicznych.

Na szarym końcu są brytfanki aluminiowe. Można w nich przygotować każdą potrawę, więc są bardzo uniwersalne. Niewątpliwie ich zaletą jest lekkość.

Powłoka również jest ważna

No tak! Powłoka jaka pokrywa wnętrze brytfanki jest szalenie istotna w procesie przygotowywania posiłków. Wyróżnia się powłoki:

  • Emaliowane, które są antyalergiczne, ale równocześnie bardzo delikatne, więc podczas gotowania należy używać drewnianych lub silikonowych łyżek.
  • Ceramiczne – są odporne na wysokie temperatury i daje gwarancję bezpieczeństwa kontaktu z żywnością. Potrawy do nich nie przywierają.
  • Teflonowe – danie do nich nie przywiera, natomiast jest delikatna i wymaga dużej ostrożności podczas przygotowywania potraw, jak i mycia. Uszkodzenie powłoki predysponuje naczynie do wyrzucenia.
  • Tytanowe –  szybko się nagrzewają, równomiernie i długo utrzymują ciepło.

Wybór należy do Ciebie 

Decydując się na wybór odpowiedniej brytfanki, przede wszystkim powinniśmy wziąć pod uwagę do jakich potraw zamierzamy ją wykorzystać. Na drugim miejscu możemy postawić design, a na końcu rozejrzeć się za atrakcyjnymi cenowo ofertami. Powyższy artykuł na pewno ułatwi każdej osobie dokonanie właściwego zakupu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here