białko

Białka stanowią nieodłączną część diety każdego człowieka. Nie każdy jednak spożywa odpowiednią ilość protein w swojej diecie. Dlaczego jedzenie białka jest tak ważne? Jakie są najlepsze i najzdrowsze produkty bogate w białko?

Znaczenie białka dla organizmu

Białka to związki organiczne o skomplikowanej strukturze chemicznej i dużej różnorodności. Są to polimery, które zbudowane są z aminokwasów. Aminokwasy połączone są ze sobą wiązaniami peptydowymi. Białko to jeden z trzech głównych makroskładników zawartych w przyjmowanym przez nas pożywieniu (obok węglowodanów i tłuszczów). Białko wykonuje szereg istotnych zadań w organizmie człowieka. Przede wszystkim jest budulcem tkanek i narządów, ale także uczestniczy w syntezie hormonów i enzymów. Białko reguluje też przebieg wielu procesów immunologicznych. Spożywanie odpowiedniej ilości białka jest szczególnie ważne dla osób, które regularnie uprawiają sport i mają zwiększoną aktywność fizyczną w ciągu dnia oraz starają się zredukować tkankę tłuszczową lub zbudować tkankę mięśniową. Białka w dużym stopniu odpowiadają za budowanie się tkanki mięśniowej i chronią ją przed katabolizmem (utratą mięśni), w trakcie stosowania diety z ujemnym bilansem kalorycznym. Białka są także bardzo ważne dla szybkiego gojenia się ran i siniaków. Białka pomagają również w biosyntezie ciał odpornościowych, więc pośrednio wzmacniają i chronią człowieka przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Proteiny przekształcane są w enzymy trawienne i tkankowe, więc ich zbyt mała ilość hamuje procesy ich powstawania i działanie, a niedobór białka w diecie prowadzi do niedożywienia i w efekcie ustania pracy jelit i mięśni. Z powodu jego niedoboru mogą pojawiać się alergie i nietolerancje pokarmowe oraz infekcje.

Jakie są najlepsze źródła białka?

Białko można znaleźć w wielu łatwo dostępnych produktach spożywczych. Produkty bogate w białko to przede wszystkim chude mięso, ryby, jajka, nabiał, a także fasola, soczewica, soja czy cieciorka. Dla osób, które nie uprawiają sportu, zdrowa dieta bez zwracania specjalnej uwagi na ilość spożywania białka, utrzymanie zdrowej diety powinno zapewnić odpowiednią ilość protein. W diecie zdrowego człowieka białko powinno stanowić około 25-30 proc. diety. Osoby, które prowadzą bardziej aktywny tryb życia i regularnie wykonują intensywne treningi, a ich celem jest rozbudowa tkanki mięśniowej lub redukcja tłuszczu, potrzebują więcej białka. Osoby aktywne fizycznie powinny włączyć do swojej diety ryby oraz dużą ilość produktów zbożowych. Urozmaiceniem może być także spożywanie odżywki białkowej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here