Lodówki, które dostępne są na rynku mają różne gabaryty, kolory i funkcje. Można wybrać odpowiedni model, zaawansowany technologicznie wolnostojący lub do zabudowy, nawet dwudrzwiowy z systemem no Frost.
Lodówki i sposób otwierania drzwi
Lodówka jest w każdej kuchni, co dziś nie jest żadnym luksusem. Trudno sobie wyobrazić inny sposób przechowywania produktów spożywczych, takich jak wędliny i nabiał. Urządzenie spełnia również funkcję zamrażarki, w której można umieszczać surowe mięso, ryby, kostki lodu owoce, warzywa, ale i gotowe dania. Każdy sprzęt po latach użytkowania się zużywa, więc konieczny jest zakup nowego. Nie ma w tym nic złego, bo obecne chłodziarki wyglądają wyjątkowo i są wyposażone w szereg dodatkowych funkcji, a do tego wybiera się wygodny sposób otwierania drzwi.
Na stronie sklepu https://www.sferis.pl/lodowki-3323 można sprawdzić rodzaje lodówek i zamówić towar z dostawą do domu. W ofercie są produkty z różnymi parametrami technicznymi, wolnostojące, do zabudowy, w dowolnej wielkości i kilku kolorach. Aby wybrać lodówkę, która ma niewielkie zużycie prądu, trzeba sprawdzić jaka jest klasa energetyczna. Ważny jest też poziom hałasu, na co warto zwrócić uwagę, szczególnie gdy kuchnia znajduje się przy salonie czy sypialni.
Dwudrzwiowa lodówka czy jednodrzwiowa – dodatkowe funkcje lodówki
Najniższa cena sprzętu ma ograniczone funkcje. Dlatego warto zastanowić się nad droższym modelem, ponieważ jest to inwestycja na wiele lat. Kupując lodówkę o dużej pojemności można w niej przechowywać wiele produktów spożywczych, co ma ogromne znaczenie w okresie przedświątecznym. Osoby, które mają niewielkie kuchnie, decydują się na chłodziarki z zamrażarkami jednodrzwiowe o małych gabarytach. Duże rodziny wybierają lodówki większe z technologią no Frost, często dwudrzwiowe.
Tego typu modele mają pojemne zamrażarki, co ma duże znaczenie, w przypadku przechowywania owoców i warzyw przez cały okres zimowy. Pozwalają również na zakup większej ilości mięsa i wyrobów wędliniarskich, bo nie ma problemu z ich zamrażaniem. Urządzenia wyposażone są w dodatkowe technologie, takie jak: dystrybutor wody, kostkarka do lodu, komora świeżości, a nawet ekspres do kawy. Tego rodzaju lodówka ma spersonalizowany design, więc idealnie pasuje do nowoczesnej kuchni. Jest jednak o wiele większa i wygodniejsza niż jednodrzwiowa chłodziarka, ale też dużo droższa.
Pełny no Frost lodówki
No Frost oznacza lodówkę bezszronową. Skoro nie ma lodu i szronu, nie trzeba jej odmrażać. Jest to wygodne rozwiązanie, ponieważ chcąc rozmrozić klasyczną chłodziarko-zamrażarkę, trzeba wszystko wyjąć z wnętrza i czekać, kiedy puści lód, co zajmuje sporo czasu. Pojawia się też inny problem, ponieważ rozmrożonych produktów nie można ponownie zamrozić. To bywa dość uciążliwe, nie licząc bałaganu. Chcąc ułatwić sobie życie, można wybrać lodówkę z technologią no Frost. Jest tak zaprojektowana, by nie powstawał szron i lód. Odchodzi więc odmrażanie, co jest ogromnym udogodnieniem. Funkcja no Frost nie tylko osusza wnętrze urządzenia, ale utrzymuje odpowiedni poziom wilgotności.
Wybierając chłodziarkę, trzeba podjąć decyzję czy no Frost ma być pełny, czyli w całym urządzeniu lub jedynie w samej zamrażarce. Oczywiście wygodniejszym rozwiązaniem jest wybór pierwszego wariantu. Poza tym technologia ma wiele innych zalet. Przedłuża świeżość przechowywanych produktów, zapobiega powstawaniu bakterii oraz pozwala utrzymać czystość we wnętrzu chłodziarki. Lodówka jest wyposażona w szuflady z regulowaną temperaturą i wilgotnością oraz w specjalne pojemniki i półki.