Orientalna kuchnia to prawdziwa eksplozja smaków i aromatów. Aby w pełni odkryć jej potencjał, warto jednak wybrać sprawdzone miejsce. Poszukujesz restauracji we Wrocławiu, która zaskoczy Cię potrawami przygotowywanymi z pasją przez najlepszych szefów kuchni? Lektura artykułu z pewnością pomoże Ci podjąć właściwą decyzję.
Gdzie skosztować kuchni orientalnej we Wrocławiu?
Wrocław znany jest m.in. z bogatej oferty gastronomicznej. W szerokim wachlarzu możliwości coś dla siebie znajdą więc z pewnością wielbiciele kuchni azjatyckiej. Wybór restauracji nie może być jednak przypadkowy. Nie każda z nich oferuje bowiem wysokiej jakości dania, powstające z sercem i pasją do gotowania.
Jeśli więc szukasz miejsca, które zaskoczy Cię smakowitymi daniami i gościnną atmosferą, odwiedź wskazaną stronę, którą prowadzi Restauracja Samarqand i zapoznaj się z jej propozycją. Tutaj rozsmakujesz się bowiem w kuchni gruzińskiej w najlepszym wydaniu. To jednak jeszcze nie wszystko. Lokal słynie bowiem z wyjątkowej gościnności. A to właśnie ona stanowi ważną część kulinarnej tradycji krajów azjatyckich. W tej części świata posiłek to bowiem nie tylko sposób na zaspokojenie głodu, ale również okazja do radosnych spotkań z bliskimi.
Czego spróbować w restauracji z kuchnią orientalną?
Na to pytanie trudno udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Kuchnię orientalną cechuje bowiem różnorodność, dzięki której każdy znajdzie tutaj dla siebie idealną propozycję. Po kliknięciu w podany link zobaczysz np. wyjątkowe dania z grilla, które zachwycą Cię smakiem i skuszą aromatem. Wśród potraw, które z pewnością warto skosztować, wymienić należy także:
- plov – prawdziwy klasyk kuchni uzbeckiej. Powstaje on z ryżu, marchewki i starannie doprawionego mięsa, a na jego smak wpływa technika gotowania,
- chaczapuri – pochodzące z Gruzji ciasto drożdżowe, które zamyka w sobie serowe nadzienie,
- samsę z mięsem – uzbeckie ciasto z siekanym mięsem i aromatycznymi przyprawami.
A może kuchnia wietnamska?
Kuchnia orientalna obejmuje swoim zasięgiem nie tylko Gruzję czy Uzbekistan. W jej obręb zalicza się bowiem także tradycyjne dania wietnamskie. We Wrocławiu możesz skosztować ich w restauracji District Saigon, która zachwyci Cię również niebagatelnym wystrojem. Posiłek w tym miejscu to prawdziwa kulinarna podróż do Azji. Tutaj spróbujesz:
- wyjątkowo aromatycznych zup, w tym kultowego niemalże Pho, czyli bulionu, gotowanego przez 12 godzin,
- rollsów i pierożków – idealnych na przystawkę przed głównym posiłkiem.
W karcie menu nie brakuje również interesujących napojów. Mowa tu m.in. o kawie po wietnamsku, która w połączeniu z mleczkiem skondensowanym i miodem smakuje naprawdę wybornie.

Gdzie we Wrocławiu skosztujesz kuchni tajskiej?
Potrawy tajskie to kolejna odsłona kuchni orientalnej. Dania tego regionu słyną przede wszystkim z:
- unikalnych połączeń smakowych, tworzących harmonijną całość,
- zniewalających aromatów, które zachęcą nawet kulinarnych sceptyków.
Kuchnia tajska to przede wszystkim smażone owoce morza, pieczony boczek w słodko-kwaśnym sosie, czyli tzw. kaho moonkrop oraz massaman curry z mlekiem kokosowym. Wszystkich wymienionych dań skosztujesz m.in. we wrocławskiej restauracji WOO THAI Restaurant, znanej z bogatego menu i autentycznych smaków Orientu.
Kuchnia indyjska we Wrocławiu – gdzie jej skosztować?
Jak nietrudno zauważyć, we Wrocławiu pasjonaci kuchni orientalnej z pewnością znajdą coś dla siebie. Dotyczy to również miłośników indyjskiej eksplozji smaków. Jeśli jesteś jednym z nich, koniecznie odwiedź restaurację Thali. W jej menu znajdziesz bowiem takie pozycje jak Tikka Masala i Butter oraz mięso, krewetki i ser paneer oblane wyjątkowymi sosami o różnych smakach. Takie potrawy to prawdziwy ukłon w stronę indyjskiej tradycji kulinarnej. Wyróżniają się one wyrazistymi przyprawami i nietypowymi połączeniami, tworzonymi przez kwaśne, słodkie, słone i pikantne nuty.
Dlaczego warto rozsmakować się w kuchni orientalnej?
Wiesz już, gdzie we Wrocławiu możesz spróbować kuchni orientalnej i które dania wybrać. Na koniec warto jednak dowiedzieć się również, dlaczego w ogóle warto sięgnąć po potrawy z tej części świata. Wśród ich największych zalet wymienia się:
- sposób podania – perfekcyjny w każdym detalu,
- starannie wyselekcjonowane, świeże składniki, wpływające na jakość posiłku.
Kuchnia ze Wschodu to jednak nie tylko jedzenie. To także przekazywana od pokoleń tradycja. Dzięki niej posiłek staje się rytuałem, który warto odbyć, by poczuć prawdziwą atmosferę Orientu.








