Trendy w dekoracji tortów

Sztuka cukiernicza cechuje się wyjątkowością, gdyż łączą się w niej rozwiązania tradycyjne i innowacyjne. Dotyczy to m.in. dekorowania tortów: przez wiele dziesięcioleci nie tracą na aktualności klasyczne techniki zdobienia ciast kremem maślanym lub lukrem, a jednocześnie niemal co roku pojawiają się oryginalne technologie i podejścia w dekorowaniu, które szybko podbijają serca smakoszy.

Na polskim rynku cukierniczym króluje 5 trendów w dekorowaniu tortów. Są to:

  • ciastka bento;
  • torty z  warstwą lukru lustrzanego;
  • tzw. nagie ciasta (naked cakes);
  • ciasta domowej roboty z ręcznie wykonywanymi zdobieniami;
  • słodycze z makaronikami i croquembouche.

Każda z tych opcji prezentuje się stylowo i ciekawie.

Ciastka bento

Styl bento jest inspirowany japońską sztuką pakowania posiłków w estetyczne, kompaktowe pudełka. Torty bento, umieszczone w opakowaniach mini, zdobi się z dużą dokładnością i skupieniem na detalach, aby wyglądały jak małe dzieła sztuki. Ostatnio szczególną popularnością cieszą się ciastka bento z dekoracjami z kremu maślanego lub złotymi niejadalnymi napisami. Stopniowo zdobywają na popularnością torciki z dekoracyjnymi elementami z czekoladek mini.

Torty z warstwą lukru lustrzanego

Błyszcząca, idealnie gładka powierzchnia tortów z polewą lustrzaną podbija serca smakoszy już od kilku lat i najprawdopodobniej zachowa aktualność w kolejnych. Lukier lustrzany zwykle składa się z połączenia:

  • czekolady,
  • syropu glukozowego,
  • wody,
  • cukru,
  • żelatyny.

Taka kombinacja składników nadaje mu charakterystycznego połysku i gładkości. Technika zdobienia lukrem lustrzanym umożliwia kreowanie eleganckich tortów, które mogą być dodatkowo ozdobione kwiatami, miniaturowymi figurkami lub drobnymi słodyczami.

Torty domowej roboty

Powrót do prostoty i autentyczności jest trendem nie tylko w sztuce cukierniczej, a więc bardzo prawdopodobne jest to, że popularność deserów domowej roboty lub tych wykonanych na podstawie klasycznych domowych przepisów nie przeminie co najmniej w kilku kolejnych latach. Domowe torty cechują się mniej skomplikowaną estetyką i często są mniej perfekcyjne w wyglądzie, a jednocześnie mają bardzo osobisty i sympatyczny charakter. Takie ciasta są wyrazem indywidualnego podejścia do pieczenia i zdobienia, co czyni je prawdziwymi faworytami współczesnych cukierników.

Obejrzyj katalog tortów, wypiekanych przez cukierników Tortowni na Bema – jednej z najsłynniejszych wrocławskich cukierni. Na stronie tortowni zobaczysz wiele ciast, które są tworzone na podstawie autorskich przepisów. Ich zdobienie jest trendowe i nowoczesne, dokładnie takie, jakiego poszukujesz na swoja imprezę rodzinną lub firmową.

Naked cake, czyli nagie ciasto

W przeciwieństwie do tortów tradycyjnie pokrytych grubą warstwą kremu lub lukru, nagie ciasta mają minimalną ilość dekoracji na zewnątrz. Natomiast cukiernicy podkreślają urok warstw deseru, pokrytych pysznym kremem. Tendencja naked cackes jest jak najbardziej zgodna z trendem naturalności w sztuce cukierniczej. Dodatkowymi elementami, zdobiącymi takie torty są najczęściej:

  • świeże kwiaty;
  • owoce;
  • eleganckie napisy.

Słodycze z makaronikami i croquembouche

Makaroniki to francuskie ciasteczka z mąki migdałowej, a croquembouche  – tradycyjna francuska piramida z wypełnionych kremem profiteroles, połączonych karmelem. Dość długo służyły jako samodzielny deser, ale dzisiaj coraz częściej są wykorzystywane przez cukierników zarówno jako dodatkowy, jak i podstawowy element zdobienia tortów, szczególnie tych wypiekanych z okazji różnych uroczystości. Ten typ dekoracji tortów prezentuje się dekoracyjnie, doskonale łącząc w sobie urok tradycji i odwagę nowoczesnych podejść w sztuce cukierniczej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here