Zdrowe zakupy
Pixabay.com

Ostatnio tyle się słyszy o konieczności zdrowego odżywiania, że siłą rzeczy, każdy zaczyna się nim interesować. Zdrowe jedzenie zgodne z Twoim zapotrzebowaniem kalorycznym, pozwala nie tylko schudnąć, ale też poprawić swoją kondycję zdrowotną. Jednak, żeby efekty były stałe Ty też musisz zmienić całkowicie swój sposób odżywiana. Żadna 30 dniowa dieta cud tutaj nie pomoże. Pierwszym etapem w Twojej walce ze złymi nawykami żywieniowymi powinno być kupowanie korzystnych dla Twojego organizmu produktów. Jak robić zdrowe zakupy?

Myśl o tym, co bierzesz ze sklepowej półki

Pamiętaj, że od tej chwili od tego, co włożysz do koszyka, będzie zależało to, czy zdrowo się odżywiasz, czy jednak wracasz do tego, co już było. Dlatego teraz wybieraj tylko i wyłącznie produkty, które będą bogate w składniki odżywcze. Zapomnij o fast foodach, które może i są smaczne, ale w większości przypadków zawierają same puste kalorie. Podpowiemy Ci, w jaki sposób robić zdrowe zakupy. Jakie produkty powinny się znaleźć w Twoim koszyku?

Zdrowe zakupy
Pixabay.com

Nie kupuj niczego przed obiadem

To stara zasada, ale taka, która zawsze się sprawdza. To jest oczywiste, że gdy jesteś głodny, to najchętniej wrzuciłbyś do koszyka dosłownie wszystko, a najlepiej produkty, które mają w sobie jakąś zawrotną ilość kalorii. STOP! To nie o to chodzi. Najpierw coś zjedz, a później spokojnym krokiem i z pełnym żołądkiem wybierz się na zakupy spożywcze. Teraz przechodzimy już do konkretów.

Jakie produkty zbożowe polecamy?

Jeżeli chodzi o pieczywo, to najzdrowsze jest żytnie, pełnoziarniste, chrupkie żytnie i pełnoziarniste. Możesz też kupować wafle ryżowe, ale bez soli oraz pumpernikiel. Na śniadanie najlepszym wyborem będą płatki zbożowe owsiane, pszenne, orkiszowe albo żytnie. Dobrą opinią cieszą się również płatki kukurydziane, ponieważ nie zawierają w sobie ani grama glutenu. Równie zdrowe są płatki pełnoziarniste, otręby pszenne oraz owsiane. Z produktów zbożowych możesz jeszcze kupować na przykład makarony żytnie, różnego rodzaju ryże (poza białym), kasze (gryczaną, jęczmienną lub jaglaną).

Nie kupuj zbyt dużej ilości produktów

Ludzka psychika działa tak, że jeżeli kupisz duże ilości jedzenia, to zjesz duże ilości. Nie wmawiaj sobie, że to na zapas, bo to nic nie da. Nie mów sobie też, że kupiłaś coś, bo było w promocji, albo musiałaś zjeść to ciasto, bo by się zmarnowało. Najlepiej i najzdrowiej jest kupować jedzenie raz na dwa dni albo nawet codziennie. Wiemy, że to zajmuje dużo czasu, ale zawsze jest coś za coś. Robiąc zakupy tak często będziesz mieć gwarancję, że zawsze masz w lodówce świeże warzywa i mięso. Dobrym pomysłem jest też spożywać produkty w kolejności zgodnej z ich datami przydatności. Wtedy masz pewność, że nie będziesz musiał wyrzucać jedzenia.

Zdrowe zakupy
Pixabay.com

Jakie warzywa są najzdrowsze?

Najprościej byłoby powiedzieć, że wszystkie i w ten sposób zamknąć temat. Jednak my chcemy Ci jak najbardziej pomóc i przygotowaliśmy dla Ciebie specjalną listę. Polecamy sięganie po warzywa liściaste, takie jak różnego rodzaju sałaty, szpinak, cykorię, czy botwinkę. Z warzyw korzeniowych wybieraj marchew, pietruszkę, seler i buraka. Z warzyw pnących polecamy fasolkę szparagową, a z kapustnych: brokuł, brukselkę, kalafior, kalarepę, kapustę (białą, czerwoną albo pekińską). Jeżeli chodzi o warzywa psiankowate, to śmiało możesz skusić się na dużą ilość pomidorów, papryki, czy ziemniaków. Natomiast z dyniowatych najlepszym wyborem będą: ogórek, cukinia oraz dynia. Warzywa cebulowe polecane przez nas to: szczypiorek, cebula, czosnek i por. Bez obaw sięgaj również po różnego rodzaju warzywa kwaszone, na przykład ogórki lub kapustę. Z warzyw powinieneś raczej unikać kukurydzy, groszku, soczewicy, soi i bobu. Radzimy Ci też całkowicie zrezygnować z warzyw przetworzonych, zup warzywnych ze śmietaną oraz sałatek warzywnych z majonezem ze względu na dużą ilość kalorii i konserwantów.

A co z owocami?

Największą ilość witaminy C mają między innymi: pomarańcze, grejpfruty, cytryny, mandarynki, kiwi, truskawki oraz porzeczki. Owoce bogate w ß- karoten to na przykład brzoskwinie i morele.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here