L-karnityna
Pixabay.com

L-karnityna znajduje się w bardzo wielu tabletkach na odchudzanie. Jest chętnie wybierana przez kobiety? Czym ona się charakteryzuje? Czy naprawdę jest pomocna w gubieniu zbędnych kilogramów? Jak stosować l-karnitynę? Czy może być ona szkodliwa dla organizmu? Tak wiele pytań, a tak mało odpowiedzi. Postaramy się to zmienić.

Czym jest l-karnityna?

To naturalnie występująca w przyrodzie pochodna aminokwasu. Powszechnie stosuje się ją jako substancję wspomagającą utratę masy ciała. Może ona również wpływać na funkcjonowanie mózgu. L-karnityna jest potrzebna organizmowi również po to, żeby produkował on energię. Jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania serca, mózgu, mięśni oraz innych procesów, które zachodzą w ludzkim ciele.

W jaki sposób działa l-karnityna?

L-karnityna ma bardzo ważną funkcję w wytwarzaniu energii przez transport kwasów tłuszczowych do mitochodrów komórek. Jest odpowiedzialna za spalania tłuszczów i wytwarzanie energii. Co ciekawe, ludzki organizm jest w stanie sam produkować l-karnitynę z lizyny oraz metioniny. Jednak, żeby do tego doszło, to niezbędna jest bardzo duża ilość witaminy C. L-karnityna to biologicznie aktywna postać karnityny. Znajduje się nie tylko w Twoim organizmie, ale również w pożywieniu oraz w suplementach diety na odchudzanie. Jest kilka typów karnityny, ale w to się nie będziemy już zagłębiać.

Czy l-karnityna ma właściwości odchudzające?

W pierwszej chwili może się wydawać, że l-karnityna w suplemencie diety na odchudzanie będzie czymś rewelacyjnym. Wynika to stąd, że jest ona pomocna przeniesieniu większej ilości kwasów tłuszczowych do komórek, które następnie zostają tam spalone w formie energii. W dodatku, przyjmowanie l-karnityny może zwiększać zdolność organizmu do spalania tłuszczu, a co za tym idzie do spadku masy ciała. Jednak działanie l-karnityny nie zostało jeszcze do końca udowodnione. Wyniki badań są sprzeczne.

L-karnityna
Pixabay.com

Jak l-karnityna wpływa na organizm i na funkcjonowanie mózgu?

L-karnityna może hamować spadek umysłowy związany z wiekiem i przyspieszać uczenie się. Może być korzystna dla osób, które chorują na Alzheimera oraz inne choroby związane z mózgiem. Może tez chronić przed cukrzycą typu 2. L-karnityna ma również korzystne działanie na pracę serca. Jest odpowiedzialna za większą wytrzymałość organizmu podczas wysiłku fizycznego oraz zmniejsza ból mięśni. Z tego względu na preparaty z tą substancją sięgają nie tylko osoby, które chcą schudnąć, ale również sportowcy.

L-karnityna
Pixabay.com

Czy warto suplementować l-karnitynę?

Może zacznijmy tutaj od tego, jak dawka jest korzystna dla organizmu. Jeżeli jesteś osobą zdrową, to bezpieczne będzie dla Ciebie przyjmowanie 2 g dziennie l-karnityny. Jednak tutaj jedna uwaga. Nie przyjmuj tego preparatu w ciemno. Nie wiemy, jaki jest Twój stan zdrowia i te 2 g to tylko nasza sugestia. Zanim weźmiesz tabletkę, to dokładnie przeczytaj o jakich przeciwskazaniach lub reakcjach niepożądanych pisze producent. A najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie skonsultowanie przyjmowania preparatu z l-karnityną z lekarzem. Może nie wiesz o tym, ale ta substancja na przykład zwiększa objawy niedoczynności tarczycy. Może też wchodzić w interakcję z niektórymi lekami. Na pewno nie jest to substancja całkowicie neutralna dla organizmu i należy z nią uważać. Najczęściej pojawiające się działania niepożądane to między innymi: nudności, wymioty, niestrawność, zgaga, biegunka oraz napady padaczkowe.

Jakie są objawy niedoboru l-karnityny?

Prawda jest taka, że pierwsze symptomy można bardzo łatwo przegapić. Jednak przy większych niedoborach można już zauważyć między innymi zmniejszoną sprawność fizyczną i psychiczną. Łatwiej się denerwujemy i nawet lekki trening staje się dla nas wysiłkiem ponad nasze siły. W morfologii o niedoborach l-karnityny informuje podwyższona zawartość lipidów we krwi.

W jakich produktach występuje l-karnityna?

Można ją znaleźć w takich produktach jak: mięso (baranina, wołowina, wieprzowina, konina, drób), ryby, przetwory mleczne, grzyby (pieczarki), żywność pochodzenia roślinnego (ogórek, marchew, awokado, soja).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here