Zupa
Pixabay.com

To proste pytanie, na które warto znaleźć odpowiedź, ponieważ zupy są podstawą zdrowego odżywiania. Obecnie praktycznie nikt nie ma czasu na gotowanie dwudaniowego obiadu. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby na taki lekki obiad podać zupę. Jest zdrowa i sycąca. Zresztą, kto nie lubi zupy pomidorowej, która jest absolutnym klasykiem? Oczywiście, że surowe warzywa mają bardzo dużo witamin i minerałów, ale zupa jest ich doskonałym zamiennikiem. W dodatku te witaminy, które wytraciły się w czasie gotowania, można z powodzeniem uzupełnić, dodając do zupy na przykład natkę pietruszki albo kiełki, które są absolutną bombą witaminową.

Jakie warzywa można gotować bez utraty witamin?

Może nie wiesz o tym, ale są takie warzywa, którym gotowanie nie szkodzi, a wręcz pomaga. Jednym z nich jest pomidor. W postaci przecieru pomidorowego smakuje doskonale i możemy na jego bazie zrobić doskonałą zupę pomidorową. W pomidorach w takiej formie jest dużo więcej lipokenu, czyli jednego z najsilniejszych antyoksydantów, niż w surowych warzywach. Jest też lepiej przyswajalny. Nie trzeba się bać gotowania warzyw. Należy mieć tylko odpowiednią wiedzę i mieć świadomość, co można ze sobą łączyć. Obróbka termiczna jest korzystna również dla marchewek i brokułów. Gotowana marchewka zawiera dużo więcej beta-karotenu, niż surowa. Natomiast brokuły gotowane mają w sobie więcej karotenoidów od tych surowych. Niestety, żadne warzywo na świecie w postaci ugotowanej nie ma w sobie tak dużej ilości witaminy C, jak w formie surowej. Jednak tak, jak już wcześniej wspomnieliśmy można skutecznie uratować sytuację przez dodanie do zupy natki pietruszki. Ładnie udekoruje potrawę i podkręci jej smak.

Zupa
Pixabay.com

Zupa to dobry posiłek na lato i na zimę

Wyobraź sobie, że wracasz do domu zmarznięty, czekałeś na przystanku na autobus jakąś wieczność i jedyne o czym myślisz, to o tym, żeby się przytulić do grzejnika. Równie skutecznie rozgrzewa i przywraca siły sycąca zupa. Na zimę najlepszym wyborem będzie zupa cebulowa z dodatkiem sera żółtego i grzanek albo zupa chilli corn carne z ostrymi przyprawami, mięsem mielonym oraz dużą ilością warzyw. Zupa ratuje życie również w lato, gdy upał nie pozwala nawet oddychać. Wtedy trudno jest myśleć o tym, żeby coś gotować, a nawet jeść. Marzymy tylko o czymś, co będzie zimne i lekkie. Chłodnik doskonale spełnia te dwa kryteria, a dodatkowo jest pełen sezonowych warzyw. Zupa to dobry wybór również na wiosnę, ponieważ wtedy dostępna jest ogromna ilość nowalijek w świetnych cenach. Jesienią polecamy zupę dyniową, która trochę rozpogodzi swoim kolorem deszczową aurę panującą na zewnątrz. Zupy rządzą absolutnie o każdej porze roku!

Zupy zawierają niewiele kalorii i są smaczne

Zupy są polecane dla osób, które się odchudzają, lub muszą stosować dietę lekkostrawną, właśnie ze względu na to, że są niskokaloryczne i sycą na długo. Jeżeli nie zależy Ci aż tak bardzo na ograniczaniu kalorii, to możesz postawić na zupę ugotowaną na wywarze warzywnym i dodać do niej sporą ilość śmietany. Gdy wolisz coś mniej kalorycznego, to śmietanę możesz zamienić na jogurt naturalny. Średnia kaloryczność jednej miski zupy z warzyw to około 300 kcal, więc zupełnie nie masz się czym przejmować. Zupa jest dobrą propozycją dla osób, które chcą oczyścić swój organizm z nagromadzonych w nim toksyn.

Zupa
Pixabay.com

Zawiera ważne dla zdrowia składniki

Pisaliśmy już wcześniej o warzywach, ale przecież zupa nie musi się składać tylko z nich. Jeżeli zależy Ci na tym, żeby stała się ona doskonałym źródłem białka, to dodaj do niej mięso albo jajko. Natomiast gdy chcesz zwiększyć w niej ilość węglowodanów, to dorzuć do niej, pełnoziarnisty makaron, kaszę albo ryż.

W zupach można ukryć nielubiane składniki

To prawda, że jest to oszukiwanie samego siebie, ale czego się nie robi dla zdrowia. Zupa z nielubianym brokułem lub soczewicą może być naprawdę smaczna i pożywna, gdy dodasz do niej na przykład dużą ilość pomidorów lub czerwonej papryki. Czasami, żeby polubić warzywo, które Ci wcześniej nie smakowało, wystarczy dodać do zupy odpowiednie przyprawy, na przykład ostrą paprykę, która podkreśli smak brokułu i wyostrzy go.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here