W Twojej zimowej diecie powinny się znaleźć się sezonowe warzywa i owoce. Najlepiej od lokalnych dostawców. Każdy wie, że te importowane zawierają sporo konserwantów, są niesmaczne i szybko się psują. Stworzona przez nas lista warzyw, które warto jeść zimą, zawiera takie pozycje, które są łatwo dostępne i nie zrujnują Twojego portfela. Można z nich przygotować na przykład przepyszne zupy. Które warzywa jeść w zimie?
Zima nie jest łatwym czasem dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać
Zima to taki czas w roku, w którym robienie zdrowych zakupów jest szczególnie ważne. W Twoim koszyku powinny się znaleźć takie produkty, które wzmocnią odporność Twojego organizmu. Suplementy diety nigdy nie zastąpią witamin i minerałów, które są w warzywach i owocach. Wynika to stąd, że witaminy w tabletkach słabo się przyswajają. Wprowadzanie jakichkolwiek zmian w diecie, pewnie kończy się u Ciebie szybkim zwątpieniem, ponieważ myślisz, że masz do wyboru tylko i wyłącznie importowane warzywa, które nie zachęcają do jedzenia. Nie można się tak szybko poddawać. Czytaj dalej, a gwarantujemy Ci, że szybko nauczysz się, jakie warzywa uratują Cię przed przeziębieniem w ten zimowy czas. Najważniejsze jest to, żebyś poszukał warzyw od lokalnych dostawców. Jasne, że w okresie zimowym nie znajdziesz świeżych rzodkiewek, czy młodych ziemniaków, ale jest wiele warzyw, które mogą je z powodzeniem zastąpić. Skutecznie ogrzeją Twój organizm i dodadzą Ci energii.
Jakie warzywa nie są najlepszym wyborem?
Przede wszystkim, polecamy zrezygnowanie z jedzenia pomidorów. Chociaż są one dostępne na sklepowych półkach przez cały rok, to nie smakują tak samo w lato i w zimę. Te letnie i wiosenne aż pachną. Zachęcają do jedzenia ich na kanapkach i dodawania do sałatek. Natomiast te zimowe są w wielu przypadkach niejadalne. Prawie. Są jakieś takie bez smaku, bez zapachu, jak z papieru. Wynika to stąd, że importowane pomidory są hodowane we wręcz nieludzkich warunkach. Nie mają dostępu do słońca, ani do świeżego powietrza. Często są uprawiane na wełnie mineralnej, która jest dodatkowo nasączana sztucznymi nawozami. A sami musicie przyznać, że to nie zachęca do ich kupowania i jedzenia. Dobrym pomysłem jest również wystrzeganie się ogórków. To znaczy surowych ogórków. Jeżeli chodzi o wartości smakowe, to sytuacja wygląda tak samo, jak w przypadku pomidorów. W dodatku jedzenie ogórków wychładza. Są świetne do chłodnika, ale niekoniecznie do zimowej sałatki. Nie polecamy również jedzenia. Szpinaku. Tak wiemy, że jest to bardzo zdrowe warzywo, że jest również podatne na zanieczyszczenia i wszelkie pestycydy chłonie jak gąbka. Na naszej zakazanej liście znalazły się również: kiwi, banany, cytrusy, truskawki.
Czy w związku z tym jest jakiekolwiek warzywo, po które możesz sięgnąć zimą?
Oczywiście, że tak i zaraz Ci to udowodnimy. Najlepszym wyborem są sezonowe i nieimportowane warzywa. Polecamy: warzywa cebulowe (czosnek, cebulę i pora), warzywa korzeniowe (buraki, marchew, czarną rzepę, korzeń pietruszki i seler), warzywa kapustne (kapusta białą i czerwoną, brukselkę), warzywa strączkowe (fasolę, groch, ciecierzycę). Cebula jest naszym numerem jeden ze względu na to, że jak żadne inne warzywo poprawia smak i aromat potraw. W dodatku jest doskonałym remedium na przeziębienie. Cebula wzmacnia odporność organizmu. Zawiera bardzo duże ilości witamin A, B i C. Nie brakuje w niej minerałów. Jest doskonałym źródłem: magnezu, żelaza, cynku i fosforu.
Drugim naszym faworytem został czosnek. Tak samo, jak cebula jest bardzo pomocny w walce z przeziębieniem. Jest naturalnym antybiotykiem. Ogranicza rozwój bakterii oraz zwiększa odporność ludzkiego organizmu. Jego systematyczne jedzenie może Cię ochronić przed infekcjami przez całą zimę. Gdy już zachorujesz, to również możesz dodać do dań czosnek, ponieważ pozwala on obniżyć gorączkę i szybciej pozbyć się przeziębienia. Czosnek korzystnie działa na układ trawiennych, zmniejsza ciśnienie krwi. Jest silnym przeciwutleniaczem i wykazuje właściwości antynowotworowe.
Pozostałe polecamy przez nas w okresie zimowym warzywa to: buraki, marchewka, ziemniaki, czarna rzepa oraz kiszona kapusta.