Gotowe dania

Gotowe dania z supermarketów, restauracji czy fast-foodów to bardzo często wybierane rozwiązanie żywieniowe. Szybki styl życia, wygoda czy konieczność sprawiają, że sięgamy po godowe już dania i po prostu je spożywamy. Przeważnie też nie zastanawiamy się nad tym, które z nich wybierać, “spisując na stratę” taki posiłek. W rzeczywistości jedne dania gotowe mogą być dużo korzystniejsze w stosunku do innych a ich jedzenie po prostu lepsze od jedzenia innych dań. Jakie zatem dania gotowe wybierać, a jakie omijać szerokim łukiem? Poniżej prezentujemy wszystkie najpopularniejsze rodzaje dań gotowych i krótko je przedstawiamy wraz z wadami i zaletami.

Fast-food

Pierwszym i jednym z najpopularniejszych rodzajów gotowych dań, które często służą nam jako obiad, są dania fast-food. Wygoda przeważnie zwycięża, kiedy wracamy po ciężkim dniu pracy i zdecydowanie nie chce się nam już przyrządzać posiłków. Wybieramy te opcje pomimo tego, że wiemy ogólnie o ich niekoniecznie pozytywnym wpływie na nas. Przeważnie nie wgłębiamy się w taką wiedzę, obiecując sobie, że następnym razem ominiemy fast-food z daleka. Warto jednak wiedzieć nieco więcej na temat takich dań. Z pewnością zestawy czy burgery z takich miejsc nie zaszkodzą nam przy jednorazowym spożyciu i możemy okazjonalnie wpadać np. na hamburgera ze znajomymi, lecz dania takie nie mogą być podstawą lub częścią naszej diety. Zawierają one duże zawartości soli oraz tłuszczu. Co najważniejsze nie zawierają dużej ilości wartości odżywczych, a jedynie są “pustymi kaloriami”. Po zjedzeniu takiego posiłku szybko jesteśmy głodni, a bak wartości odżywczych sprawia, że nie mamy siły lub czujemy się wręcz niekomfortowo. Dania typu fast food dla organizmu są zatem małowartościowe i nie posłużą nam z pewnością jako pełnowartościowe posiłki.

Dania z supermarketów

Kolejnym rodzajem dań, które warto unikać, są dania z supermarketów. Są to najczęściej foliowane i pakowane próżniowo zestawy obiadowe, pierogi czy zupy. Taka forma dań jest niezwykle poręczna, gdyż wystarczy je jedynie podgrzać. Niestety do produkcji takich dań oprócz podstawowych produktów spożywczych używane są różnego rodzaju konserwanty i preparaty zapewniające świeżość, długi termin do spożycia oraz smak. W opakowaniu, że schabowym i ziemniakami znajdziemy zatem bardzo dużo innych substancji chemicznych. Jeśli musimy postawić w konkretnej sytuacji na takie danie, warto wybierać dania najmniej przetworzone takie jak makaron z kawałkami kurczaka czy kluski. Im bardziej przetworzone danie, tym większa szansa na gorszą jakość i niekorzystne substancje.

Dania z bistro i restauracji

Jednym z najlepszych rozwiązań, z jakich możemy skorzystać, szukając dań gotowych, jest kupowanie gotowych dań w restauracjach i bistrach na wynos. Często występują one pod nazwą “obiady domowe” itp. Obecnie bez większego problemu znajdziemy takie zestawy, które składają się z zupy i drugiego dania. Dania takie są przeważnie proste, świeże i przygotowywane ze świeżych produktów przed podaniem. Szczególnie w bistrach czy lokalach gastronomicznych w cenie 15 zł – 20 zł kupimy wartościowy obiad, “prawie” taki jak w domu. Słowo prawie robi pewną różnicę, ale wybierając lokal o dobrej renomie, opiniach i smacznej kuchni, posiłki takie będą najbardziej podobne do tych, które przygotowujemy sami w domu. Do wyboru mamy też np. lokalne wegetariańskie, z kuchnią włoską czy droższe i bardziej wyrafinowane restauracje. Należy unikać też lokali, które budzą nasze wątpliwości, a dania są niskiej jakości. Zdecydowanie warto zabrać też ze sobą taki ciepły posiłek na wynos po dniu pracy aniżeli kupować zestaw fast food czy gotowe dnie w supermarkecie.

Dania “na wagę”

Ciekawą alternatywą dla takich dań restauracyjnych jest “jedzenie na wagę”, które staje się coraz popularniejsze. Są to lokale gastronomiczne działające podobnie jak bistra i restauracje, w których możemy wybierać dowolne jedzenie oraz skomponować własny zestaw płacąc za wagę talerza. W takich miejscach również znajduje się kuchnia i pracują kompetentne osoby. Codziennie dania są przygotowywane ze świeżych produktów a do wyboru mamy przeważnie kilka rodzajów mięsa, dań bezmięsnych, dodatków, zup itp. Jedynym minusem może być cena, która często oscyluje w granicach 30 zł – 40 zł / 1 kg. Jeśli jednak zależy nam na dużym wyborze, gdyż nie jemy niektórych rzeczy z gotowych dań restauracyjnych, obiad nieco droższy niż gotowy zestaw będzie do zaakceptowania.

Dania garmażeryjne

Zgoła inną ofertą dań gotowych są dania garmażeryjne. Są one oferowane w punktach garmażeryjnych zlokalizowanych w różnych częściach miast. Punkty takie to przeważnie prywatne małe — niesieciowe firmy. W takich miejscach znajdziemy przygotowane dania, które są już zimne, ale wciąż są świeżymi potrawami. Ich plusem jest przygotowanie z produktów świeżych, najczęściej tego samego dnia lub w poprzednim oraz ich naturalny charakter. W porównaniu do dań supermarketowych ich termin przydatności to jedynie kilka dni. Dania takie przyrządzane są tak samo, jak w restauracji, a jedynie sprzedawane są na zimno. Punkty mogą przygotowywać dania samodzielnie lub zamawiać je w innych firmach lokalnych, ale z pewnością nie są to dania gotowe produkowane na masową skalę. Dzięki temu, że sprzedawane są na sztuki i nie są hermetycznie zamknięte, mamy pewność, że są dobrej jakości. Produkty takie możemy kupić na zapas np. na kilka dni, przechowując je w lodówce i podgrzewając dnia następnego. Wybór dań jest przeważnie bardzo duży od pierogów poprzez dania bezmięsne do różnego typu mięs. Dania takie przypominają również dania przygotowywane w domu przez nas samych, a często kunszt kucharek sprawi, że potrawy są bardzo smaczne.

Przekąski — kanapki, hot-dogi, bajgle

Jednym z popularniejszych rodzajów gotowych dań — szczególnie wśród osób pracujących w biurach są gotowe kanapki, hot-dogi czy przekąski. Na rynku istnieje wiele rodzajów takich przekąsek — od bardzo korzystnych po te niezwykle negatywne. Jeśli zamierzamy zakupić lunch czy przekąskę do pracy w takiej formie, warto wybierać jedyne pewne rodzaje. Kanapki powinniśmy kupować w piekarniach lub lokalach typu “Starbucks”, gdyż wiemy, z jakiego źródła pochodzą. Jeśli nie znamy osób sprzedających kanapki “z ręki do ręki” nie powinniśmy ich kupować, gdyż nie wiemy kto ani jak je przyrządzał. Tylko awaryjne warto stosować kanapki pakowane próżniowo czy popularne hot-dogi że sklepów, gdyż zawierają one substancje np. konserwujące, bułki są mrożone, a dłuższe jedzenie ich nie będzie korzystne dla naszego zdrowia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here