Masło czy margaryna
Pixabay.com

Czym powinieneś smarować chleb? Pewnie już nie raz się nad tym zastanawiałeś. To, czy wybierasz masło, czy margarynę jest zależne od wielu czynników. Pewnie bierzesz pod uwagę nie tylko ich smak i cenę, ale również nawyki żywieniowe, które masz od dzieciństwa oraz wpływ tych produktów na Twoje zdrowie. Na temat tego, czy smarować pieczywo masłem, czy margaryną, cały czas trwają spory, zarówno wśród przeciętnych zjadaczy chleba, jak i dietetyków. Jak znaleźć odpowiedź na to pytanie?

Jakie są zalecenia żywieniowe?

Obowiązujące zalecenia żywieniowe mówią o tym, że powinieneś zastępować tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, takie jak na przykład masło, olejami roślinnymi. Najważniejszymi składnikami tłuszczów zwierzęcych są nasycone kwasy tłuszczowe. Natomiast w olejach roślinnych znajdują się jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Gdy zastąpisz w diecie nasycone kwasy tłuszczowe, kwasami nienasyconymi i węglowodanami złożonymi, to tym samym zmniejszasz ryzyko powstawanie oraz rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Chodzi tutaj przede wszystkim o niedokrwienną chorobę serca. Najlepszym rozwiązaniem jest zastępowanie nasyconych kwasów tłuszczowych wielonasyconymi kwasami tłuszczowymi w postaci kwasów Omega-3 i Omega-6.

Masło czy margaryna
Pixabay.com

Porównanie masła z innymi produktami do smarowania chleba

Jakie są wady i zalety tych pozostałych produktów? Wybór między masłem a innym smarowidłem jest Twoją indywidualną decyzją. Powinieneś je jednak dopasować do Twojego wieku oraz stanu zdrowia.

Masło czy margaryna
Pixabay.com

Co wiemy na temat masła?

Jest to tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, który jest produkowany tylko i wyłącznie z mleka krowiego oraz z jego przetworów, czyli ze śmietany. To, jaki składniki mogą znajdować się w maśle jest regulowane przez prawo. Masło nie może zawierać mniej niż 80 procent do 90 procent tłuszczu mlecznego. Nie może być w nim więcej niż 16 procent wody i 2 procent suchej masy beztłuszczowej mleka. Nie może być w nim żadnych tłuszczów roślinnych. Musisz wiedzieć o tym, że skład tłuszczu mleka krowiego jest wyjątkowy. Właśnie dlatego działa zupełnie inaczej na Twoje zdrowie, niż inne tłuszcze zwierzęce. Tylko w tłuszczu mlecznym występują tak zwanego krótkołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe. Stanowią one tylko 6 procent wszystkich kwasów tłuszczowych. Dieta, która ma w sobie duże ilości krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych może prowadzić do zwiększenia się zawartości wielonasyconych kwasów tłuszczowych w tkankach. Systematyczne spożywanie kwasu kaprylowego może obniżać ryzyko chorób bakteryjnych i grzybic układu pokarmowego. Masło zawiera również duże ilości tak zwanych średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. W maśle występują również ta zwane sprzężone dieny kwasu linolowego. Mają one działanie antynowotworowe, zmniejszają blaszki miażdżycowe i korzystnie wpływają na proces chudnięcia. W maśle są obecne również rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D oraz niewielkie ilości witaminy E. W maśle jest też przewaga nasyconych kwasów tłuszczowych. A jak wiadomo ich dzienne spożycie powinno się zmniejszać, ponieważ są one szkodliwe dla zdrowia. Nasycone kwasy tłuszczowe to od 63 procent do 68 procent wszystkich kwasów tłuszczowych występujących w maśle. Dodatkowo w tłuszczach mlecznych znajdują się izomery trans kwasów tłuszczowych. Są to niebezpieczne dla zdrowia tłuszcze trans. Zwiększają one ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego.  Nie można zapominać również o tym, że w maśle są całkiem spore ilości cholesterolu. Dlatego, jeżeli masz wysoki poziom cholesterolu we krwi, to powinieneś całkowicie zrezygnować ze spożywania masła. W przeciwnym razie narazisz się na zachorowanie na jakąś chorobę kardiologiczną.

A co warto wiedzieć o margarynie?

Największy problem z margaryną polega na tym, że w procesie częściowego utwardzania ciekłych olejów roślinnych powstają izomery tras kwasów tłuszczowych. Mogą one działać niekorzystnie na układ sercowo-naczyniowy, obniżają poziom wielonasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 oraz prowadzą do powstawania wolnych rodników. To wszystko sprawia, że lepiej jest wybrać masło.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here