Odchudzanie
Pixabay.com

Odchudzanie wcale nie musi się wiązać z wyeliminowaniem z Twojej diety wszystkich produktów, które zawierają tłuszcze. Mogłoby się to dla Ciebie skończyć naprawdę tragicznie. Tłuszcze muszą być w Twoim jadłospisie. Zwróć tylko uwagę na to, żeby były one zdrowe. Musisz znać swoje zapotrzebowanie kaloryczne, ale jednocześnie nie ograniczaj swoje życia do liczenia kalorii. W przeciwnym razie dietę, będzie traktował jak wyrzeczenie i nie będziesz robił nic innego, jak tylko czekanie aż ona się zakończy. W ten sposób może i pozbędziesz się dodatkowych kilogramów, ale istnieje też bardzo duże ryzyko, że nie uda Ci się utrzymać wymarzonej wagi po zakończeniu odchudzania.

Jakie produkty pomogą Ci w zrzuceniu zbędnych kilogramów?

Najważniejszym składnikiem w Twojej lekkostrawnej diecie powinno być białko. Pozwala ono na zwiększenie spalania kalorii przez organizm. Równie ważny jest błonnik oraz zdrowe tłuszcze.

Odchudzanie
Pixabay.com

Mięso i nabiał- zdrowe źródła białka

Tak, jak już wcześniej wspomnieliśmy, białko jest najważniejszym składnikiem pokarmowym, który ułatwia odchudzanie. Wynika to stąd, że białko ma bardzo skomplikowaną strukturę, a to z kolei powoduje, że wyjątkowo długo się je trawi. Im dłużej żywność jest trawiona, tym dłużej czujesz sytość i nie masz chęci sięgnięcia po coś niezdrowe pomiędzy posiłkami. Białko zwiększa również termogenezę poposiłkową. Jak to wyjaśnić? Mówiąc najprościej, gdy zjesz posiłek, który zawiera w sobie bardzo duże ilości białka, to zwiększają się wydatki energetyczne Twojego organizmu, a co za tym idzie przyspiesza się też metabolizm. Gdy jesz większe ilości białka, to w rezultacie każdego dnia Twój organizm zużywa większe ilości kalorii, a Ty chudniesz.  Gdy jesz dużo białka, to zmniejsza się też Twoja chęć podjadania i rzadziej myślisz o jedzeniu.

Jakie produkty zawierają białko i są polecane dla osób odchudzających się?

Przede wszystkim chude mięso, zarówno drób, jak i wołowina, czy wieprzowina. Na tej liście oczywiście znalazły się również ryby. Co ciekawe, osobom, które się odchudzają polecamy ryby tłuste, ponieważ zawierają one w sobie duże ilości kwasów tłuszczowych Omega-3. Te kwasy zwiększają uczucie sytości po posiłku. Jeżeli chcesz zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów, to powinieneś również sięgnąć po… jajka. Są one dość sycące, niskokaloryczne i dobrze łączą się z warzywami. Możesz również pozwolić sobie na zjedzenie twarożku lub serka wiejskiego. Jest to najlepsze źródło białka, jeżeli chodzi o nabiał. Odradzamy natomiast spożywanie jogurtów lub kefirów, ponieważ mają mniej białka i czasami więcej kalorii.

Odchudzanie
Pixabay.com

Czy nasiona roślin strączkowych to dobry wybór?

Jak najbardziej. Polecamy przede wszystkim: fasolę, groch, soczewicę oraz ciecierzycę. Te warzywa mają w sobie wyjątkowo duże ilości białka oraz błonnika. Pozwalają one hamować utratę zbyt dużej ilości kilogramów w krótkim czasie, co mogłoby być niekorzystne, a nawet niebezpieczne dla Twojego zdrowia. Do posiłku złożonego z nasion roślin strączkowych możesz dodać na przykład chleb lub makaron w rozsądnych ilościach.

Po jakie jeszcze warzywa możesz sięgać?

 Pamiętaj, że w Twojej diecie nie może zabraknąć dużej ilości warzyw, ponieważ zawierają one bardzo dużo różnych witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Warzywa charakteryzują się bardzo niską gęstością kaloryczną. W praktyce oznacza to, że nawet w dużej ilości nie są zbyt kaloryczne dla osoby, która się odchudza. Możesz je jeść bez żadnych ograniczeń. W warzywach znajdują się niezwykle duże ilości wody i błonnika, który korzystnie wpływa na proces trawienia. Błonnik ma dla Ciebie bardzo duże znaczenie, również z tego względu, że pozwala przez długi czas nie czuć głodu. Jakie warzywa są najlepsze dla osób odchudzających się? Są to ze względu na swoją niską kaloryczność między innymi: botwinka, zielony groszek, marchewka, brokuł, brukselka, kapusta, kalafior, szparagi oraz seler naciowy. Mamy nadzieję, że któreś z nich jest Twoim ulubionym warzywem. Pamiętaj również o tym, że możesz je łączyć z owocami, ale tylko takimi o niskiej zawartości cukru.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here