Mąka orkiszowa jest znana od tysięcy lat. Dopiero niedawno znowu wróciła na salonu. Orkisz był uprawiany już w epoce brązu przez prymitywne społeczeństwa. To zboże jest połączeniem dwóch dzikich traw, które są bardzo podobne do pszenicy. W średniowieczu było to najpopularniejsze zboże w Europie. Obecnie mąka orkiszowa jest znowu modna i kojarzy się ze zdrowymi produktami.
Czym charakteryzuje się mąka orkiszowa?
Orkisz to rodzaj pszenicy. Jednak ziarna orkiszu wyglądają trochę inaczej niż tradycyjnej pszenicy. Są trochę większe i są otoczone dosyć mocną łuską. To sprawia, że przetwarzanie orkiszu jest trudniejsze. Orkisz jest zbożem, które nie potrzebuje jakiś wyjątkowych warunków do jego uprawy. Można go siać nawet w chłodnym klimacie. W dodatku to zboże przez te stulecia nie zmieniło się w tak dużym stopniu jak pszenica. Dzięki temu ma ono dużo więcej wartości odżywczych. Najwięcej orkiszu uprawia się we Włoszech, w Hiszpanii, w Niemczech, w Stanach Zjednoczonych, w Kanadzie oraz…w Polsce.
Czym wyróżnia się mąka orkiszowa?
Ziarna orkiszu są dostępne w sklepach w całości. Stanowią doskonały zamiennik kaszy albo ryżu. Jednak o wiele popularniejsza jest mąka orkiszowa. Ma ona bardzo przyjemny smak. Jest on trochę słodki oraz orzechowy.
Jakie witaminy oraz wartości odżywcze znajdują się w mące orkiszowej?
Ilość witamin w mące orkiszowej jest zależna przede wszystkim od tego, w jaki sposób została ona wyprodukowana. Najzdrowsza jest mąką ze zmielonych całych ziaren. Jeżeli chodzi o konsystencję, to jest ona bardzo grudowata. Natomiast gładsza mąka, która zawiera mniej grudek, odpowiada typowi 550-670 mąki pszenicznej. Jest ona łatwiejsza w obsłudze i łatwiej jest z niej tworzyć wypieki. Jednak odbywa się to kosztem jej wartości odżywczych. Bez względu na strukturę, mąka orkiszowa zawiera w sobie bardzo dużo białka, błonnika, żelaza magnezu, witamin B3 i B6. Natomiast jeżeli chodzi o gluten, to z pewnością nie jest to mąka, którą można spożywać będąc na diecie bezglutenowej. Mąka orkiszowa ma w swoim składzie białka glutenowe, które sprawiają, że ciasto z niej wytworzone posiada sprężystą konsystencję. Jest ona co prawda łatwiejsza do strawienia dla osób, które są uczulone na gluten, ale jednak go zawiera i trzeba z nią mimo wszystko uważać.
Jakie zalety wiążą się z jedzeniem mąki orkiszowej?
Ziarna orkiszu są bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie. Dzięki temu organizm ludzki nie ma problemów z ich trawieniem. Oznacza to w praktyce, że do komórek dostają się szybko wartości odżywcze. Mąka orkiszowa jest bardzo dobrym źródłem błonnika. W dodatku potrafi obniżyć poziom cholesterolu we krwi i skutecznie zmniejsza ciśnienie. Mąka orkiszowa pełnoziarnista jest polecana tym osobom, które cierpią lub są narażone na choroby układu krążenia. Natomiast mączne produkty z orkiszu mają korzystny wpływ na działanie układu pokarmowego. Zapobiegają wzdęciom, biegunkom, kolkom oraz zaparciom. Mąka orkiszowa może stanowić zdrowy zamiennik mąki pszennej dla osób, które się odchudzają. Co ciekawe, w tej mące znajduje się różniej wyjątkowo dużo żelaza. Oznacza to, że powinny po nią sięgnąć kobiety w wieku rozrodczym oraz wszystkie panie, które z jakiś powodów mogą być narażone na anemię. Odpowiednia ilość żelaza we krwi sprawia, że wszelkie rany i skaleczenia szybko się goją. Dodatkowo zapewnia on dobrą ilość energii. Jednym z najczęstszych symptomów niedokrwistości jest przemęczenie, które często ignorujemy. Natomiast witamina B3, która również znajduje się w mące orkiszowej ma korzystny wpływ na gospodarkę hormonalną, w szczególności tą związaną z funkcjonowaniem kory nadnerczy.
W jaki sposób wykorzystać mąkę orkiszową w kuchni?
Wszelkie wypieki możesz zrobić z samej mąki orkiszowej. Musimy Cię tylko lojalnie ostrzec, że nie stworzysz z niej tak elastycznego ciasta, jak z mąki pszennej. Jednak plusy są takie, że robiąc wypieki z mąki orkiszowej, masz pewność, że nigdy nie wyjdzie Ci zakalec. Mąka orkiszowa jest idealna na przykład do pieczenia domowego chleba.