Orzechy włoskie
Pixabay.com

Orzechy włoskie są uważane przez dietetyków i przez lekarzy za najzdrowsze orzechy na świecie. Wszystko dzięki ich wyjątkowym właściwościom.

Są bardzo silnymi antyoksydantami

Orzechy włoskie potrafią mieć w sobie nawet dwa razy więcej antyoksydantów, niż pozostałe orzechy. Są idealną przekąską dla osób, które cenią sobie zdrowy tryb życia. Będą doskonałym dodatkiem zarówno do zdrowej kolacji, jak i do zdrowego śniadania.

Mają dużą zawartość witaminy E

W orzechach włoskich występuje ona w postaci nie α-tokoferolu, lecz γ-tokoferolu. Witamina E w tej formie ma bardzo korzystny wpływ między innymi na funkcjonowanie układu krwionośnego.

Pozytywnie działają na serce i układ krwionośny

W zdrowej diecie, która będzie miała korzystny wpływ na układ trawienny nie może zabraknąć dużej ilości antyoksydantów, a jak już wcześniej wspomnieliśmy w orzechach włoskich ich nie brakuje. Spożycie orzechów włoskich w rozsądnych ilościach może zmniejszyć ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia. W dodatku istnieją solidne podstawy, żeby stwierdzić, że jedzenie orzechów włoskich w ogóle ma wpływ na dłuższe życie. Pewne jest natomiast to, że spożywanie orzechów włoskich poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego.

Orzechy włoskie
Pixabay.com

Mają w sobie taki składnik jak L-arginina

L-arginina pomaga w zachowaniu zdrowia układu krwionośnego. Czasami jest ona składnikiem suplementów diety, ale w takiej postaci jest ona o wiele gorzej wchłaniana przez organizm.

Jak orzechy włoskie wpływają na cholesterol?

W orzechach włoskich znajduje się również taki składnik jak kwas alfa-linolenowy (ALA). Jego duża ilość w organizmie zmniejsza ryzyko nagłej śmierci z powodu chorób układu krążenia. Jedzenie orzechów włoskich nie tylko jest w stanie zwiększyć poziom kwasu ALA we krwi, ale również jest odpowiedzialne za regulowanie poziomu cholesterolu we krwi. Działanie orzechów włoskich jest szczególnie korzystne, jeżeli połączy się je ze stosowaniem diety, której zadaniem jest utrzymywanie prawidłowej masy ciała, na przykład diety lekkostrawnej.

Orzechy włoskie
Pixabay.com

Tutaj płynnie przechodzimy do tematu odchudzania

Wiele osób, które są na diecie decyduje się na całkowitą rezygnację z jedzenia orzechów laskowych, ze względu na to, że są one bardzo kaloryczne. Czy to jest właściwa droga? Zdrowe odżywianie i robienie zdrowych zakupów, nie polega na tym, aby ze swojej diety wyeliminować dosłownie wszystkie tłuszcze. Żaden organizm bez tłuszczów, ale tych zdrowych, nie jest w stanie funkcjonować prawidłowo. Orzechy włoskie mogą być pomocne w utrzymaniu właściwej masy ciała i dodatku po ich zjedzeniu nie jest się głodnym przez długi czas. Są one również korzystne dla metabolizmu lidzkiego działa. Utrzymują go na odpowiednim poziomie. Dzięki temu, osoby, które się odchudzają nie muszą martwić się o to, ze za szybko schudną albo, że ich waga będzie stała w miejscu. Wynika to stąd, że chociaż orzechy włoskie są bardzo kaloryczne i nie zamierzamy temu zaprzeczać, to mają w sobie przede wszystkim zdrowe tłuszcze. Dzięki temu, gdy spożywa się je w rozsądnych ilościach, na przykład garść dziennie, to mają one korzystny wpływ na cały ludzki organizm. W orzechach włoskich, poza wymienionymi już wcześniej substancjami, są duże ilości białka wysokiej jakości. Tego rodzaju orzechy mają również niski indeks glikemiczny. To powoduje, że po ich zjedzeniu dłużej czuje się sytość.

Czy orzechy włoskie mogą być jedzone przez osoby, które chorują na cukrzycę?

Tak. Nie ma tutaj żadnych przeciwskazań. Wynika to stąd, że orzechy włoskie mają bardzo niski indeks glikemiczny. Tylko 15. Jeżeli chodzi o te orzechy, to na sam koniec warto jeszcze tylko dodać, że są one bardzo zdrowe. Mogą po nie sięgać w zasadzie wszyscy, jeżeli tylko nie mają alergii na nie. Orzechy włoskie posiadają również silne właściwości antynowotworowe. Wynika to stąd, że mają też bardzo mocne działanie przeciwutleniające, a to oznacza, że ułatwiają zwalczanie wolnych rodników. To powoduje, że obniżają one również ryzyko zachorowania na wiele chorób cywilizacyjnych, nie tylko nowotwór, czy cukrzycę. Warto jeść orzechy włoskie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here