Zimowe potrawy
Pixabay.com

Zimą Twoja dieta powinna dostarczać Ci wszystkich niezbędnych składników odżywczych. W tym okresie powinieneś w szczególności unikać jedzenia słodyczy oraz tłustych potraw, ponieważ możesz bardzo szybko przytyć. A odchudzanie nie jest już tak łatwe. Zdrowa dieta, to taka, która jest odpowiednio zbilansowana.

W Twoim menu na zimę powinny się znaleźć zdrowe produkty

Zimowe menu powinno nie tylko wzmacniać odporność organizmu, ale również sprzyjać utrzymaniu prawidłowej temperatury ciała. Im większy mróz, tym bardziej powinieneś przestrzegać tej zasady. Sięgaj po produkty, które zawierają dużą ilość witamin, składników mineralnych. Dzięki temu będziesz odpowiednio chroniony przed bakteriami i wirusami. Musisz mieć świadomość tego, że w okresie zimowym zwiększa się Twoje zapotrzebowanie energetyczne. Wynika to stąd, że wytwarzanie ciepła przez organizm zabiera mu dużo energii. Jeżeli nie chcesz na wiosnę obudzić się ze świadomością, że jesteś o dwa rozmiary większy, to powinieneś kontrolować swój apetyt na słodycze oraz na tłuste potrawy. Jednak nie przesadzaj też w drugą stronę. Stosowanie zbyt restrykcyjnych diet, takich jak na przykład dieta doktor Ewy Dąbrowskiej, to jeden z największych grzechów żywieniowych. Jeżeli Twój jadłospis będzie odpowiednio zbilansowany, to nie tylko nie będziesz przybierał na wadze, ale również na niej tracił. W ten sposób wzmocnisz swój organizm i poprawisz nastrój. Musisz pamiętać o tym, że większość osób w okresie jesienno-zimowym jest o wiele mniej aktywna fizycznie. To sprawia, że Twoje zapotrzebowanie kaloryczne, również się zmniejsza. Nie dotyczy to tylko i wyłącznie osób, które pracują na zewnątrz przy ujemnych temperaturach.

Czy w zimie można stosować diety odchudzające?

Jeżeli nie będziesz jadł tłustych posiłków o dużej objętości, będziesz regularnie chodził na zimowe spacery, to na wiosnę możesz schudnąć bez żadnych dodatkowych diet. Podczas spacerów zimowych spalasz więcej kalorii. Wynika to z tego, że organizm musi utrzymać odpowiednią temperaturę ciała i potrzebuje do tego większych ilości energii.

Jakie składniki odżywcze powinny znaleźć się w Twojej zimowej diecie?

Najważniejsze jest to, żebyś zimą ograniczył spożywanie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Powinieneś unikać również produktów, które zawierają duże ilości złego cholesterolu. Najbardziej niebezpieczne są fast foody oraz tłuste potrawy mięsne. O wiele lepiej jest w tym czasie jeść tłuszcze roślinne, na przykład olej z pestek winogron, olej z czarnuszki, oraz oliwa z oliwek.

Zimowe potrawy
Pixabay.com

Zadbaj o odpowiednią ilość białka i węglowodanów

Białko jest podstawowym budulcem komórek ciała. Dzięki niemu mogą się one regenerować. Sięgaj po: chude mięso, ryby, niskotłuszczowe mleko oraz jego przetwory. Jeżeli chodzi natomiast o węglowodany złożone, takie jak na przykład ziemniaki, kasza, czy pieczywo pełnoziarniste, to dostarczają one energii. Są stopniowo uwalniane do organizmu, więc pozostawiają uczucie sytości na długo. Jeżeli chcesz uchronić się przed zimowymi infekcjami, to powinieneś spożywać jak największe ilości warzyw i owoców. Szczególnie wartościowe są te, które zawierają w sobie witaminy A, E i C, które zwiększają odporność organizmu oraz regulują metabolizm.

Zimowe potrawy
Pixabay.com

Jakie posiłki można jeść w zimę?

W okresie zimowym powinieneś jeść 5 posiłków dziennie co 2–3 godziny. To idealna pora roku, żeby się trochę dopieścić i przygotowywać sobie śniadania na ciepło. Może to być na przykład owsianka z owocami. Możesz dodać do niej również suszone owoce, miód oraz cynamon. Jeżeli chcesz zabrać ze sobą zdrowe jedzenie do pracy, to możesz przygotować sobie kanapkę z pieczywa pełnoziarnistego, z warzywami, chudą wędliną. Jeżeli natomiast lubisz posiłki na słodko, to dobrym wyborem będzie sałatka owocowa. Sycący obiad w zimie powinien się składać przede wszystkim warzyw, takich jak na przykład brokuły, papryka, seler, pieczarki, czy cukinia, ryb lub mięsa. Warzyw lepiej nie smażyć. Jeżeli chcesz zmniejszyć ilość spożywanych kalorii, to najlepsze dla Ciebie będą warzywa przygotowywane na parze.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here